Dana 30. svibnja održan je projektni dan Mi jedemo odgovorno vezano uz cjelogodišnji projekt udruge Lijepa naša. U projektu su sudjelovali i gosti iz Podravke, gospođa Ana Lukčin i gospodin Zoran Delić.
Učenici su najprije sa svojim učiteljima voditeljima imali različite radionice na zadanu temu u kojima su istraživali, igrali se, kuhali, pekli…
Popis svih radionica i aktivnosti:
Učitelj / ica |
Naziv radionice |
Kratak opis radionice |
Tatjana Bon |
Sezonski jelovnici |
Piramida zdrave prehrane Jedemo zdravo Sezonske namirnice Sezonski jelovnici Prezentacija jelovnika |
Kristina Ujčić-Čučak |
Sezonski jelovnici |
Na nastavi prirode i društva, u cjelini Zdravlje, učili smo o pravilnoj prehrani, zdravim namirnicama i obrocima koje moramo jesti. Na ovome projektnom danu učenici su podijeljeni u skupine po godišnjim dobima. Najprije su napravili popis voća i povrća što dozrijeva u određeno godišnje doba, a zatim su morali osmisliti i oslikati jelovnike (zajutrak, doručak, ručak, večera). |
Dunja Vrban- Ivoš |
Drukčiji pogled na kekse |
Učenici rade istraživanje o udjelu šećera u pićima koje konzumiraju. Analiziramo istraživanje. Čitanje priče Drukčiji pogled na kekse. Razgovor o priči. Traženje recepata za izradu zdravih pića. |
Sanja Anđelić |
Zdravo,ukusno i kreativno |
Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane. Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće. |
Mihaela Damijanjević |
Drukčiji pogled na kekse |
Učenici rade istraživanje o udjelu šećera u slatkišima koje konzumiraju. Analiziramo istraživanje. Čitanje priče Drukčiji pogled na kekse. Razgovor o priči. Izrada umne mape o svježoj hrani i visoko prerađenoj hrani. Traženje recepata za izradu zdravih grickalica. |
Miljenka Rumora |
Zdravo,ukusno i kreativno |
Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane. Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće. |
Nataša Brumen- Stijelja |
Zdravo,ukusno i kreativno |
Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane. Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće. |
Ines Doričić |
Zdravo,ukusno i kreativno |
Maštovitom pripremom jela potaknuti djecu na konzumiranje zdrave hrane. Učenici u grupama slažu voćne ražnjiće. |
Ksenija Laleta - Puž |
Društvenim igrama do zdravstvenih navika |
Učenici u grupama osmišljavaju i kreiraju društvene igre (nalik na Monopoly) u kojima polja ispunjavaju dobrim odnosno lošim izborom namirnica. Prezentacija društvenih igara po skupinama uz igranje igre (svaka skupina igra društvenu igru druge skupine). |
Martina Bugarin |
Istraživači zdravih napitaka |
Razgovor s učenicima o svježoj i o visokoj prerađenoj hrani. Pretilost i zdravstveni problemi. Čitanje i razgovor o priči Drugačiji pogled na kekse. Film o palminom ulju. Izrada zdravih napitaka - smoothia |
Ester Acinger |
Reći ću ti kakav si prema onome što jedeš |
Izrada plakata prema provedenom istraživanju I ispisivanje izreka na zadanu temu |
Mihovila Čeperić- Biljan |
Haiku radionica Intervju s kuharom |
Pisanje haikua na temu hrana buča, lubenica,… Pitanja i provođenje intervjua s gosp.Zelićem |
Dolores Lisac |
Dizajn ambalaže,vrećica za kupovinu |
Otiskivanje motiva voća I dekupaž vrećica za kupovinu |
Vedran Gergorić |
Pjevanje |
Pjevanje narodnih pjesama o hrani.(narodni običaji) |
Klara Starkl Crnković |
Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak |
Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole. |
Irena Mičetić |
Healthy and unhealthy food survey |
Učenici su proveli anketu o zdravim navikama i napravili imovie. |
Dolores Subotić |
Shortbread |
Učenici su ispekli tradicionalne škotske kekse - shortbread |
Anita Badurina |
Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak |
Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole. |
Robert Marušić |
Priprema zdravog kolača od zobenih pahuljica i jabuke/mrkve – Preporuka za doručak |
Učenici 8. b prenose znanje 5.b. U grupama izrađuju dvije vrste kolača i plakate o upotrjebljenim namirnicama i o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti. Prezentiranje gotovog kolača i recepta drugim učenicima i učiteljima škole. |
Mirela Babić |
Slatko bez šećera |
S obzirom da u razredu imamo učenika koji boluje od celijakije, učenici su pripremali slastice s namirnicama bez glutena. Pripremili su voćni pudding s chia sjemenkama I dvije torte s voćem i orašastim plodovima. |
Snježana Mervcich |
Haiku radionica Intervju s kuharom 5.a rad s Mihovilom Čeperić-Biljan |
Pisanje hakua na temu hrana buča, lubenica,… Pitanja i provođenje intervjua s gosp.Zelićem |
Davor Kolarić |
Zdrav doručak |
Učenici su pripremali smoothie od svježeg voća. |
Gordana Frol |
Ječam-hrana od prapovijesti do danas |
Tema je izabrana u skladu s obrokom koji se priprema u suradnji s Podravkom, a to je ječam s piletinom i povrćem. Učenici su radili u grupama, proučavali kako se u pojedinim povijesnim razdobljima upotrebljavao ječam. Izradili su plakat. |
Dean Marin |
Zdrava prehrana – hranimo se zdravo |
Učenici su izradili dva plakata zdravog načina prehrane, i piramide zdrave prehrane. |
Kristian Obradović |
Zdrava prehrana – hranimo se zdravo |
Učenici su izradili dva plakata zdravog načina prehrane, i piramide zdrave prehrane. |
Loredana Zima Krnelić |
Zdravi kruh |
Učenici su napravili zdravi kruh bez brašna od zdravih sastojaka (lan, suncokret, psyillium, zob, bučine sjemenke, sezam, himalajska sol, kokosovo ulje). Osim toga izradili su plakat u kojem su prikazali nutritivne vrijednosti sastojaka od kojih su radili kruh. |
Kristina Starčević |
Nahranimo svoje tijelo |
Rad u grupama – učenici su izrezivali i lijepili određene namirnice na odgovarajuća mjesta na zadane teme “Semafor zdrave prehrane,”, “Piramida zdrave prehrane “ “Jedem zdravo i odgovorno |
Gordana Luketić |
Božje bilje |
Upoznavanje s Božjim biljem, rad u grupama; izrada plakata na zadanu temu –duga zdrave prehrane. |
Biserka Petrović |
Samoniklo jestivo bilje primorskoga kraja |
Prikupljanje jestivog bilja, određivanje vrsta i priprema jela (salate) |
Pogledajte video:
Nakon toga je Ana Lukčin, koordinatorica aktivnosti Podravke za učenike od četvrtog do osmog razreda održala predavanje, radionicu i kviz u sklopu njihovog projekta Zdravi odmor. Učenici su poslušali predavanje, a nakon toga sudjelovali u kvizu. Najuspješniji su nagrađeni Podravkinim proizvodima. Zatim su pojedinci vezanih očiju trebali po okusu prepoznati različitu hranu, što se pokazalo zabavnim, ali i teškim.
Za to je vrijeme poznati TV kuhar Zoran Delić pripremao obrok za sve učenike naše škole (ječam s povrćem i piletinom) čemu smo se svi posebno veselili.
Na kraju su učenici svoje uratke predstavili u predvorju škole kako bi se mogli vidjeti, a i probati.
Svoje proizvode predstavio je vlasnik OPG-a iz Dalja gospodin Matija Loboda, pa se moglo kupiti i ekološki uzgojenih jagoda, višanja, domaćih sokova i marmelada.
Pogledajte: