preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

KORISNI LINKOVI

 

 

 

VIJESTI
HAIKU SUSRET U NAŠOJ ŠKOLI MICHAEL DUDLEY, KANADSKI HAIKU PJESNIK I ROBERT BEBEK, HRVATSKI KNJIŽEVNIK I LEKTOR
Bosiljka Jelača / datum: 28. 10. 2018. 20:18

Michael Dudley, kojeg smo upoznali na ovogodišnjoj Bučijadi, bio je gost u našoj školi 26.10.2018. U jednosatnom druženju s učenicima, koji pišu uspješne haikue, predstavio je svoje četrdestogodišnje haiku stvaralaštvo. U razgovoru s učenicima govorio o dojmovima iz Rijeke i Hrvatske te se iskreno divio učeničkim haikuima, kao i hajgama, nagrađenim na različitim haiku natječajima u Hrvatskoj i Japanu te broju osvojenih nagrada. Vjerujemo da će u njegovoj bilježnici uz biljni svijet s Vežice biti i zapažanje s ovog susreta te ga potaknuti na niz novih haikua.
Robert Bebek, koji od početaka sudi naš vežički haiku natječaj, prvi puta je posjetio našu školu jer se nakon 14 g. rada u više europskih zemalja , kao lektor, vratio kući te uputio učenicima nekoliko korisnih savjeta o pisanju, ali i čitanju.
Cijeli susret bio je na engleskom jeziku pa valja pohvaliti i razinu engleskog jezika svih prisutnih učenika tako da prof. Robert Marušić, kao prevoditelj nije uopće trebao pomoći s učeničkim prijevodom.
Osim što su razgledali naš Japanski vrt, gosti su se po završetku susreta zadržali i u ugodnom razgovoru s ravnateljicom škole Violetom Nikolić.

Mihovila Čeperić-Biljan, prof.


[OPŠIRNIJE]NOVE HAIKU NAGRADE NAŠIH UČENIKA – BUČIJADA U IVANIĆ GRADU – 11 NAGRADA
Bosiljka Jelača / datum: 28. 10. 2018. 19:15

I ove godine bili smo uspješni u svim kategorijama na haiku natječaju za buču te
prisustvovali Bučijadi u Ivanić Gradu, 21.10.2018. u organizaciji Haiku udruge Tri rijeke I TZ Ivanić Grada.
Najuspješnija učenica na ovogodišnjem natječaju je naša ANA CVEK, 7. a s , čak, tri
nagrade.
1. NAGRADA ZA HAJGU,
2. NAGRADA U KATEGORIJI HAIKUA TE POHVALA U ISTOJ KATEGORIJI,
mentorica Mihovila Čeperić-Biljan.
3. NAGRADA U KATEGORIJI HAIKU - PAOLA ALISPAHIĆ, 8.r., mentorica Ester
Acinger.

POHVALE imaju i naši bivši osmaši STELLA ŠABANOVIĆ, PAOLA SALAJ I GORAN MIRIĆ, mentorica Mihovila Čeperić-Biljan.
Prošlogodišnji 4.a, mentorica Miljenka Rumora, bio je uspješan u obje kategorije:
2. NAGRADA U KATEGORIJI HAJGA – PETRA ČABRIJAN
3. NAGRADA KATEGORIJA HAIKU - MARA SMOJVER
POHVALA - MARINA MIHALJEVIĆ.

Sve radove možete vidjeti na https://tri-rijeke-haiku.hr/arhiva/category/post
Osim svečane dodjele nagrada, imali smo priliku družiti se s hrvatskim i svjetskim haiku pjesnicima – Michael Dudley održao je predavanje o haiku poeziji te prisustvovati promociji haiku časopisa Iris, u kojem su i haikui naših učenika te osvrt na naš vežički haiku natječaj kao i Antologije hrvatskog haiku pjesništva NEPOKOŠENO NEBO 2. U Antologiji je i esej o razvoju dječjeg haiku stvaralaštva u Hrvatskoj kojem su generacije vežičkih učenika od samih početka dali svoj doprinos predvođeni svojim mentoricama: Irenom Mičetić, sada u mirovini, Ester Acinger, Miljenkom Rumorom te Mihovilom Čeperić-Biljan.
Ponosni smo što je upravo vežički haiku natječaj potaknuo mnoge mentore i učenike za zapisivanje haikua pa je rezultat toga i ovogodišnja Bučijada s najviše nagrađenih učenika iz više riječkih škola!

ČESTITKE!

Više o svemu u fotogaleriji!

Mihovila Čeperić-Bilja


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz zavičajne povijesti Ča je ča
Bosiljka Jelača / datum: 22. 10. 2018. 13:46

U srijedu, 17. listopada u Opatiji se održalo  15.Županijsko natjecanje iz zavičajne povijesti Ča je ča. Ekipu naše škole pod nazivom Lungomare činili su učenici 7.b razreda Erik Černeka, Franko Grgurić, Nikola Peranić i Matko Zvonarić. Učenici su uspješno izvršili sve zadane zadatke na terenu i pokazali izvrsno znanje o kulturno-povijesnoj baštini Opatije. 

Čestitamo!

Mentorica Gordana Frol


[OPŠIRNIJE]NOVI HAIKU USPJESI NAŠIH UČENIKA - 6. MEĐUNARODNI HAIKU NATJEČAJ “TEČE, TEČE JEDAN KAMAČNIK”,PROTEKAO U ZNAKU HAIKUA OŠ VEŽICA - 10 NAGRADA
Bosiljka Jelača / datum: 19. 10. 2018. 14:27

Na subotnjoj promociji, 13.10. 2018. Zbornika Teče, teče jedan Kamačnik te dodjeli nagrada za haiku, zadane teme voda / aktivni odmor u Kamačniku ponovno su briljirali učenici naše škole, sadašnji i naši bivši osmaši. Na natječaju je sudjelovalo 28 škola te 197 učenika s 347 haikua.

1. nagrade, svaki u svojoj kategoriji osvojili su ANAMARIJA JUSUP, 7. c i DAVID BRNAD, 7.
a za haikue:
jesenja kišica/ par gumenih čizmica/ preskače nebo, A.J.
jeka slapova/ gojzerice preskaču/ jutarnje sunce, D.B.

3. nagrade: Ana Cvek, 7. a
Maja Stanić i Anja Švast, naše bivše osmašice

Pohvale: Ivan Pavlinović, Ana Mančić, Josipa Mihaljević, Mia Trošelj, Goran Mirić, naši bivši osmaši.

Svi poslani dječji radovi objavljeni su u Zborniku - Ester Acinger, mentorica, 6 haikua učenika lanjskog 7.a te, čak, 71 haiku prošlogodišnjih 6.a, c, 8.a, b, mentorice Mihovile Čeperić-Biljan.

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađenih učenika

Više o svemu u fotogaleriji!


[OPŠIRNIJE]DAN KRUHA U NAŠOJ ŠKOLI
Bosiljka Jelača / datum: 12. 10. 2018. 16:11

U petak 12.10.2018. obilježili smo na naš tradicionalni način Dana kruha. Krušne proizvode vrijednih ruku učenika, roditelja, baka i onih, koji su se rano ustali i pekli ne bi li proizvod bio topao, izložili smo ujutro u maloj dvorani. Tijekom drugog sata uz prigodni program učenika nižih razreda  i zajedničku molitvu blagoslovili smo kruh te ga poslije blagovali u svojim razredima.

                                                  Novinarska grupa

    


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI HAIKU USPJESI NAŠIH UČENIKA 15. SVJETSKI JAPANSKI HAIKU NATJEČAJ
Bosiljka Jelača / datum: 8. 10. 2018. 10:50

1.10.2018. prisustvovali smo svečanoj podjeli nagrada na 15. svjetskom dječjem haiku natječaju u organizaciji Japanskog veleposlanstva i Hrvatskog društva haiku pjesnika na kojem smo bili uspješni kao i prije dvije godine.

Na temu Živi svijet – nagrađene su hajge KORINE KALANJ I LUKE ŠKEVINA, 7. a, mentorica MIHOVILA ČEPERIĆ-BILJAN, a nagrade su im uručili gđa Akemi Hamazaki, JAL-ova dugogodišnja koordinatorica natječaja i JAL-ov predstavnik gospodin Junji Tanaka.  

Njihove, kao i ostale nagradne hajge iz Hrvatske možete pogledati na poveznici:

http://www.jal-foundation.or.jp/wch/15th/croatia.html

 

Svečanost je održana u HAZU koju su učenici imali priliku razgledati, a nakon dodjele održano je predavanje o haiku poeziji.

Jal Foundation već 15 godina organizira ovaj haiku natječaj za svu djecu svijeta,  a nagrađene nacionalne radove imaju priliku vidjeti i putnici koji koriste avionske letove glavnog pokrovitelja Jala. Tema za iduću godinu, 2018./2019. je sport.

Čestitamo!

Više o svemu u fotogaleriji!

Mihovila Čeperić-Biljan, prof.


[OPŠIRNIJE]1. NAGRADA ZA HAIKU U JAPANU
Bosiljka Jelača / datum: 26. 9. 2018. 10:18

Na 10. YAMADERA BASHO HAIKU CONTEST, JAPAN uspješno smo sudjelovali i ove godine u kategoriji za učenike osnovnih škola na engleskom jeziku. U užem izboru bilo je 7 haikua naših učenika, a haiku : March wind ožujski vjetar squeezes through the drywall provlači se suhozidom lizard’s head glava guštera 日本語訳 (Japanese translation): 春の風 かしら トカゲ 頭 を 覗かせる (万里小路譲 訳) našeg učenika TONIJA KRALJIĆA, 7. a osvojio je 1. nagradu

Čestitamo!

Cijeli Zbornik te haikue naših učenika pogledajte u opširnije, 

http://samidare.jp/basho/box/10th%20yamadera%20bash_%20memorial%20museum%20english%20haiku%20contest%20submissions%20collection%20pdf.pdf

Zahvaljujemo prof. Dolores Subotić i prof. Robertu Marušiću na engleskim prijevodima!

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađenih učenika


[OPŠIRNIJE]Prva nagrada PGŽ pripala PETRI DEKANIĆ
Bosiljka Jelača / datum: 20. 9. 2018. 10:02

Početak školske godine obilježavamo novim uspjehom naše učenice PETRE DEKANIĆ.

Na literarnom natječaju Odjeci (državna razina), njen rad Baš niš za reć odabran je kao najbolji među pristiglima iz Primorsko-goranske županije.

Petra i njena mentorica Ester Acinger pozvane su na svečanost dodjele nagrada i priznanja, koja se održala u petak, 14. rujna 2018., u 12 sati u Zagrebu, u Klubu književnika.

Na svečanosti, ljepotu svojih stihova Petra je prenijela svim sudionicima, a uredništvo naklade Ljevak  vrlo se poticajno i pohvalno izrazilo o njenom uratku. U tiskanom zborniku učeničkih radova uvršteno je, osim Petrinog rada, još radova učenika naše škole. Te radove napisale su: Meri Marković, Lara Radaković, Klara Bevandić i Viktorija Kavain (mentorica Ester Acinger) te Stella Šabanović s čak četiri uratka (mentorica Mihovila Čeperić-Biljan).

Nakon dodjele nagrada, za sve je sudionike organiziran domjenak, a nakon toga Petra je uživala u obilasku Zagreba u pratnji mentorice i svoga razrednika Vedrana Gergorića.

Djelić uspomene na taj dan može se pogledati u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za šk.god. 2018./2019.
Loredana Zima Krnelić / datum: 5. 7. 2018. 14:00

Poštovani roditelji,

popis udžbenika za šk.god. 2018./2019. vrijedi od prošle godine, a nalazi se u prilogu.

Napomena: Osim za obavezan predmet Informatika za 5. i 6. razred. (Opširnije)

Popis udžbenika

OŠ Vežica


[OPŠIRNIJE]Obavijest učenicima i roditeljima
Loredana Zima Krnelić / datum: 4. 7. 2018. 08:39

Poštovani,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je 29. lipnja 2018. godine školama dopis kojim nas informira da će se u školskoj 2018./2019. godini koristiti novi udžbenici za nastavni predmet Informatika.

Informatika se uvodi kao obvezan predmet u 5. i 6. razredu, dok u 7. i 8. razredu ostaje izborni predmet. Udžbenik i radna bilježnica koji su do sada bili u uporabi od 5. do 8. razreda više ne vrijede jer će se nastava ostvarivati u skladu s odrednicama novog kurikula predmeta Informatika.

Odabir udžbenika i radne bilježnice za nastavu Informatike bit će objavljen nakon službenog dopisa Ministarstva znanosti i obrazovanja!

Škola


[OPŠIRNIJE]Volonteri
Bosiljka Jelača / datum: 30. 5. 2018. 14:04

Suradnja Osnovne škole Vežica s Osnovnom školom Gornja Vežica i Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom u čišćenju i uređenju okoliša Osnovne škole Vežica. Volonteri OŠ Vežica su bili turistički vodiči kroz školu te vođe timova za čišćenje i uređenje. Nakon održanog turističkog vođenja kroz škole gdje su učenici vodiči prezentirali sve posebnosti naše škole, odslušali smo predavanje gosp. Milana Zagorca iz Čistoće d.o.o. u vezi odvajanje otpada i njegove važnosti. Iza predavanja učenici su se na zabavan način podijelili u grupe za rad te prionuli akciji. Tijekom aktivnosti došli su nam volonteri KK FSV koji si prikupili plastične boce pomoću kojih financiraju rad svojeg kluba te iz Udruge osoba s  cerebralnom paralizom i dječjom paralizom Rijeka koji su prikupili plastične čepove pomoću kojih financiraju dio svojih potreba. Nakon aktivnosti i pospremanja, učenici volonteri uživali su u čašćenju i pjesmi te poklonima riječkih tvrtki koji su ih ugodno iznenadili.

Slike pogledajte pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]STELLA ŠABANOVIĆ, 1. NAGRADA - LITERARNI IZRIČAJ
Gordana Frol / datum: 28. 5. 2018. 22:03

Na ovogodišnjem natječaju Grada Rijeke i Vatrogasne zajednice Rijeka, u kategoriji literarnih radova, prozni rad MJAU ZA… STELLE ŠABANOVIĆ, 8. a nagrađen je 1. NAGRADOM I POKLON BONOM OD 600,00 kn.

Svečanost dodjele održana je 28.5. o.g. u OŠ Škurinje.

Kako je bilo, možete pogledati na https://www.rijeka.hr/rijeckim-osnovnoskolcima-dodijeljene-nagrade-za-najbolje-radove-o-vatrogastvu/, a njen rad pročitati pod opširnije.

Ovom nagradom, na kraju svog osnovnoškolskog obrazovanja, Stella je još jednom dokazala svoj izniman  umjetnički talent jer je od početka školovanja osvajala nagrade i priznanja za likovne i literarne radove na svim razinama te  i na taj način doprinesla ugledu OŠ Vežica.

Čestitamo Stelli te želimo da ovaj niz nastavi i u budućem srednjoškolskom obrazovanju!

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađene učenice


[OPŠIRNIJE]NOVI HAIKU USPJESI NAŠIH UČENIKA: JAPAN - HRVATSKA
Gordana Frol / datum: 24. 5. 2018. 20:59

The 15th World Children’s Haiku Contest, Japan

 

I na ovogodišnjem 15.  svjetskom  haiku natječaju koje provodi Jal Foundation  učenici naše škole bili su uspješni. Među 20 najboljih radova iz Hrvatske na temu živi svijet su i hajge KORINE KALANJ I LUKE ROPUŠA, 6. c.

Sve radove možete vidjeti na poveznici http://www.jal-foundation.or.jp/wch/15th/croatia.html

Kako saznajemo od predsjednice Hrvatskog haiku društva gđe Višnje McMaster, svečanost dodjele bit će u rujnu ove godine u Zagrebu.

 

HAIKU KRAJ MOGILE, OROSLAVJE, tema: portal

Na 2. haiku natječaju HAIKU KRAJ MOGILE u Oroslavju-  svoje nove haiku uspjehe  postigle su LARA GRBAC, 6.c i  naša najnagrađivanija učenica u haiku izričaju ANA CVEK, 6.a.

 

proljetno jutro

škripe ulazna vrata

miris prošlosti, LARA GRBAC

 

grm ružmarina

na ulaznim vratima

usamljen stražar, ANA CVEK

 

ČESTITAMO!

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađenih učenika


[OPŠIRNIJE]20. Državna smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja
Gordana Frol / datum: 21. 5. 2018. 21:26

Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana Državna smota projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja.
Projekt Ne zaboravimo stare igre su predstavili učenici 4.a razreda: Jerko Jusup, Mitra Pažanin, Jakov Rubinić i Oskar Tandara, mentorica Miljenka Rumora.
Projekt QR vodič za Rijeku Europsku prijestolnicu kulture 2020 predstavile su učenice: Klara Bevandić, Ana Šamanić 7.a i Eni Jordano, Stella Šabanović 8.a, mentorica Gordana Frol.
Obje ekipe su pokazale visoku razinu znanja i načina rješavanja problema u svojoj zajednici.
Važno je istaći da  je ovim projektom naša škola obilježila 20 godina kontinuiranog sudjelovanja na Državnoj smotri projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja.  


[OPŠIRNIJE]Međunarodno natjecanje Klokan bez granica
Gordana Frol / datum: 15. 5. 2018. 12:04

Na Međunarodnom natjecanju Klokan bez granica, održanom 22.3.2018., sudjelovalo je 79 učenika naše škole u kategorijama: pčelice, leptirići, ecolieri, benjamini i cadeti.  Učenica 3.c razreda Petra Jelić osvojila je 12. mjesto u kategoriji leptirići i plasirala se u 10% najboljih u Republici Hrvatskoj u navedenoj kategoriji.

 

 

Čestitamo učenici Petri Jelić na izvanrednom uspjehu!👏

Voditeljica natjecanja Snježana Mervcich prof.


[OPŠIRNIJE]Festival matematike u Puli
Gordana Frol / datum: 14. 5. 2018. 10:23

U ponedjeljak, 7. 5. 2018. učenici 3., 4., 5., i 6. razreda u pratnji učiteljice Sanje Anđelić, Miljenke Rumore i Snježane Mervcich sudjelovali su na Festivalu matematike u Puli. Ekipa u kojoj su bili učenici Jakov Rubinić, Nino Kurević, Petar Salaj i Miro Pilepić osvojila  je 8. mjesto u kategoriji PIKO, dok je grupa u kojoj su bili Korina Kalanj, Ira Pavić, Boris Botica i Jakov Drljača u kategoriji MIKRO osvojila 26. mjesto. Natjecale su se još dvije ekipe PIKO; Ana Starčević, Nika Baki, Sara Stehlik i Ian Bogdešić i ekipa MIKRO; Lara Grbac, Anamarija Jusup, Matej Unković i Renato Parać. Obje ekipe postigle su zapažen rezultat. 
Nakon završenog natjecanja razgledali su kulturno - povijesne  znamenitosti Pule.


[OPŠIRNIJE]
[OPŠIRNIJE]BORIS BOTICA MEĐU NAJBOLJIMA
Gordana Frol / datum: 9. 5. 2018. 19:30

U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka Matko Škalamera, primili su dobitnike Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih na temu "Katastrofa i snaga zaštite i spašavanja". 

Naš je BORIS BOTICA, 5.a, svojom toplom pričom o ostvarenju želje jednoga bolesnoga dječaka osvojio DRUGU NAGRADU! 😀

Gospodin Škalamera je nakon dodjele priznanja sve prisutne upoznao sa, kako je nazvao, "svojim kolegom", psom tragačem Tomasom, koji je izmamio osmijehe i osvojio simpatije svih te postao glavnom metom fotografa. Pogledajte fotogaleriju.

Čestitamo Borisu i nadamo se da će i dalje razvijati svoj literarni izraz. 👏👏

mentorica Ester Acinger


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ Young Entrepreneurs in Action
Loredana Zima Krnelić / datum: 31. 10. 2017. 14:33

Erasmus+ Young Entrepreneurs in Action je dvogodišnji KA219 međunarodni projekt financiran sredstvima Europske komisije sa ciljem razvoja suradnje i razmjene primjera dobre prakse, razvoja inovativnosti i kreativnosti u obrazovanju. Projektni ciljevi i zadaci: financijske pismenosti, poduzetničkih vještina, razvoj digitalnih kompetencija, interkulturalnosti i cjeloživotnog učenja učenika, učitelja, lokalne i međunarodne zajednice.

Nositelj projekta je I. osnovna škola Čakovec, a partneri u projektu su: Osnovna škola Vežica, Rijeka, Hrvatska; Agrupamento de Escolas de Vale de Ovil,  Baiao, Portugal; Istituto Comprensivo Carducci Paolillo, Cerignola, Italija; Akcansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokolu, Istanbul, Turska i Masarykova základní škola a mateřská škola Velká Bystřice, Velká Bystřice, Češka.

FACEBOOK 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju