preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

KORISNI LINKOVI

 

 

 

VIJESTI
DAN KRUHA U NAŠOJ ŠKOLI
Bosiljka Jelača / datum: 12. 10. 2018. 16:11

U petak 12.10.2018. obilježili smo na naš tradicionalni način Dana kruha. Krušne proizvode vrijednih ruku učenika, roditelja, baka i onih, koji su se rano ustali i pekli ne bi li proizvod bio topao, izložili smo ujutro u maloj dvorani. Tijekom drugog sata uz prigodni program učenika nižih razreda  i zajedničku molitvu blagoslovili smo kruh te ga poslije blagovali u svojim razredima.

                                                  Novinarska grupa

    


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI HAIKU USPJESI NAŠIH UČENIKA 15. SVJETSKI JAPANSKI HAIKU NATJEČAJ
Bosiljka Jelača / datum: 8. 10. 2018. 10:50

1.10.2018. prisustvovali smo svečanoj podjeli nagrada na 15. svjetskom dječjem haiku natječaju u organizaciji Japanskog veleposlanstva i Hrvatskog društva haiku pjesnika na kojem smo bili uspješni kao i prije dvije godine.

Na temu Živi svijet – nagrađene su hajge KORINE KALANJ I LUKE ŠKEVINA, 7. a, mentorica MIHOVILA ČEPERIĆ-BILJAN, a nagrade su im uručili gđa Akemi Hamazaki, JAL-ova dugogodišnja koordinatorica natječaja i JAL-ov predstavnik gospodin Junji Tanaka.  

Njihove, kao i ostale nagradne hajge iz Hrvatske možete pogledati na poveznici:

http://www.jal-foundation.or.jp/wch/15th/croatia.html

 

Svečanost je održana u HAZU koju su učenici imali priliku razgledati, a nakon dodjele održano je predavanje o haiku poeziji.

Jal Foundation već 15 godina organizira ovaj haiku natječaj za svu djecu svijeta,  a nagrađene nacionalne radove imaju priliku vidjeti i putnici koji koriste avionske letove glavnog pokrovitelja Jala. Tema za iduću godinu, 2018./2019. je sport.

Čestitamo!

Više o svemu u fotogaleriji!

Mihovila Čeperić-Biljan, prof.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan učitelja
Bosiljka Jelača / datum: 5. 10. 2018. 10:46

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966.godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

 

Novinarska grupa


[OPŠIRNIJE]1. NAGRADA ZA HAIKU U JAPANU
Bosiljka Jelača / datum: 26. 9. 2018. 10:18

Na 10. YAMADERA BASHO HAIKU CONTEST, JAPAN uspješno smo sudjelovali i ove godine u kategoriji za učenike osnovnih škola na engleskom jeziku. U užem izboru bilo je 7 haikua naših učenika, a haiku : March wind ožujski vjetar squeezes through the drywall provlači se suhozidom lizard’s head glava guštera 日本語訳 (Japanese translation): 春の風 かしら トカゲ 頭 を 覗かせる (万里小路譲 訳) našeg učenika TONIJA KRALJIĆA, 7. a osvojio je 1. nagradu

Čestitamo!

Cijeli Zbornik te haikue naših učenika pogledajte u opširnije, 

http://samidare.jp/basho/box/10th%20yamadera%20bash_%20memorial%20museum%20english%20haiku%20contest%20submissions%20collection%20pdf.pdf

Zahvaljujemo prof. Dolores Subotić i prof. Robertu Marušiću na engleskim prijevodima!

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađenih učenika


[OPŠIRNIJE]Prva nagrada PGŽ pripala PETRI DEKANIĆ
Bosiljka Jelača / datum: 20. 9. 2018. 10:02

Početak školske godine obilježavamo novim uspjehom naše učenice PETRE DEKANIĆ.

Na literarnom natječaju Odjeci (državna razina), njen rad Baš niš za reć odabran je kao najbolji među pristiglima iz Primorsko-goranske županije.

Petra i njena mentorica Ester Acinger pozvane su na svečanost dodjele nagrada i priznanja, koja se održala u petak, 14. rujna 2018., u 12 sati u Zagrebu, u Klubu književnika.

Na svečanosti, ljepotu svojih stihova Petra je prenijela svim sudionicima, a uredništvo naklade Ljevak  vrlo se poticajno i pohvalno izrazilo o njenom uratku. U tiskanom zborniku učeničkih radova uvršteno je, osim Petrinog rada, još radova učenika naše škole. Te radove napisale su: Meri Marković, Lara Radaković, Klara Bevandić i Viktorija Kavain (mentorica Ester Acinger) te Stella Šabanović s čak četiri uratka (mentorica Mihovila Čeperić-Biljan).

Nakon dodjele nagrada, za sve je sudionike organiziran domjenak, a nakon toga Petra je uživala u obilasku Zagreba u pratnji mentorice i svoga razrednika Vedrana Gergorića.

Djelić uspomene na taj dan može se pogledati u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za šk.god. 2018./2019.
Loredana Zima Krnelić / datum: 5. 7. 2018. 14:00

Poštovani roditelji,

popis udžbenika za šk.god. 2018./2019. vrijedi od prošle godine, a nalazi se u prilogu.

Napomena: Osim za obavezan predmet Informatika za 5. i 6. razred. (Opširnije)

Popis udžbenika

OŠ Vežica


[OPŠIRNIJE]Obavijest učenicima i roditeljima
Loredana Zima Krnelić / datum: 4. 7. 2018. 08:39

Poštovani,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je 29. lipnja 2018. godine školama dopis kojim nas informira da će se u školskoj 2018./2019. godini koristiti novi udžbenici za nastavni predmet Informatika.

Informatika se uvodi kao obvezan predmet u 5. i 6. razredu, dok u 7. i 8. razredu ostaje izborni predmet. Udžbenik i radna bilježnica koji su do sada bili u uporabi od 5. do 8. razreda više ne vrijede jer će se nastava ostvarivati u skladu s odrednicama novog kurikula predmeta Informatika.

Odabir udžbenika i radne bilježnice za nastavu Informatike bit će objavljen nakon službenog dopisa Ministarstva znanosti i obrazovanja!

Škola


[OPŠIRNIJE]Volonteri
Bosiljka Jelača / datum: 30. 5. 2018. 14:04

Suradnja Osnovne škole Vežica s Osnovnom školom Gornja Vežica i Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom u čišćenju i uređenju okoliša Osnovne škole Vežica. Volonteri OŠ Vežica su bili turistički vodiči kroz školu te vođe timova za čišćenje i uređenje. Nakon održanog turističkog vođenja kroz škole gdje su učenici vodiči prezentirali sve posebnosti naše škole, odslušali smo predavanje gosp. Milana Zagorca iz Čistoće d.o.o. u vezi odvajanje otpada i njegove važnosti. Iza predavanja učenici su se na zabavan način podijelili u grupe za rad te prionuli akciji. Tijekom aktivnosti došli su nam volonteri KK FSV koji si prikupili plastične boce pomoću kojih financiraju rad svojeg kluba te iz Udruge osoba s  cerebralnom paralizom i dječjom paralizom Rijeka koji su prikupili plastične čepove pomoću kojih financiraju dio svojih potreba. Nakon aktivnosti i pospremanja, učenici volonteri uživali su u čašćenju i pjesmi te poklonima riječkih tvrtki koji su ih ugodno iznenadili.

Slike pogledajte pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]STELLA ŠABANOVIĆ, 1. NAGRADA - LITERARNI IZRIČAJ
Gordana Frol / datum: 28. 5. 2018. 22:03

Na ovogodišnjem natječaju Grada Rijeke i Vatrogasne zajednice Rijeka, u kategoriji literarnih radova, prozni rad MJAU ZA… STELLE ŠABANOVIĆ, 8. a nagrađen je 1. NAGRADOM I POKLON BONOM OD 600,00 kn.

Svečanost dodjele održana je 28.5. o.g. u OŠ Škurinje.

Kako je bilo, možete pogledati na https://www.rijeka.hr/rijeckim-osnovnoskolcima-dodijeljene-nagrade-za-najbolje-radove-o-vatrogastvu/, a njen rad pročitati pod opširnije.

Ovom nagradom, na kraju svog osnovnoškolskog obrazovanja, Stella je još jednom dokazala svoj izniman  umjetnički talent jer je od početka školovanja osvajala nagrade i priznanja za likovne i literarne radove na svim razinama te  i na taj način doprinesla ugledu OŠ Vežica.

Čestitamo Stelli te želimo da ovaj niz nastavi i u budućem srednjoškolskom obrazovanju!

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađene učenice


[OPŠIRNIJE]NOVI HAIKU USPJESI NAŠIH UČENIKA: JAPAN - HRVATSKA
Gordana Frol / datum: 24. 5. 2018. 20:59

The 15th World Children’s Haiku Contest, Japan

 

I na ovogodišnjem 15.  svjetskom  haiku natječaju koje provodi Jal Foundation  učenici naše škole bili su uspješni. Među 20 najboljih radova iz Hrvatske na temu živi svijet su i hajge KORINE KALANJ I LUKE ROPUŠA, 6. c.

Sve radove možete vidjeti na poveznici http://www.jal-foundation.or.jp/wch/15th/croatia.html

Kako saznajemo od predsjednice Hrvatskog haiku društva gđe Višnje McMaster, svečanost dodjele bit će u rujnu ove godine u Zagrebu.

 

HAIKU KRAJ MOGILE, OROSLAVJE, tema: portal

Na 2. haiku natječaju HAIKU KRAJ MOGILE u Oroslavju-  svoje nove haiku uspjehe  postigle su LARA GRBAC, 6.c i  naša najnagrađivanija učenica u haiku izričaju ANA CVEK, 6.a.

 

proljetno jutro

škripe ulazna vrata

miris prošlosti, LARA GRBAC

 

grm ružmarina

na ulaznim vratima

usamljen stražar, ANA CVEK

 

ČESTITAMO!

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađenih učenika


[OPŠIRNIJE]20. Državna smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja
Gordana Frol / datum: 21. 5. 2018. 21:26

Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana Državna smota projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja.
Projekt Ne zaboravimo stare igre su predstavili učenici 4.a razreda: Jerko Jusup, Mitra Pažanin, Jakov Rubinić i Oskar Tandara, mentorica Miljenka Rumora.
Projekt QR vodič za Rijeku Europsku prijestolnicu kulture 2020 predstavile su učenice: Klara Bevandić, Ana Šamanić 7.a i Eni Jordano, Stella Šabanović 8.a, mentorica Gordana Frol.
Obje ekipe su pokazale visoku razinu znanja i načina rješavanja problema u svojoj zajednici.
Važno je istaći da  je ovim projektom naša škola obilježila 20 godina kontinuiranog sudjelovanja na Državnoj smotri projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja.  


[OPŠIRNIJE]Kreativna radionica za Majčin dan
Bosiljka Jelača / datum: 16. 5. 2018. 11:28

Volonteri Vežice ponovno su pokrenuli duh pomaganja te su sudjelovali u kreativnoj radionici izrade ogrlica za Majčin dan. Nesebično pomaganje dovelo je do odlične zabave i pregršt divnih ogrlica. 

Koordinatori volontera Zdenka Devčić i Aileen Marinčić

 


[OPŠIRNIJE]Međunarodno natjecanje Klokan bez granica
Gordana Frol / datum: 15. 5. 2018. 12:04

Na Međunarodnom natjecanju Klokan bez granica, održanom 22.3.2018., sudjelovalo je 79 učenika naše škole u kategorijama: pčelice, leptirići, ecolieri, benjamini i cadeti.  Učenica 3.c razreda Petra Jelić osvojila je 12. mjesto u kategoriji leptirići i plasirala se u 10% najboljih u Republici Hrvatskoj u navedenoj kategoriji.

 

 

Čestitamo učenici Petri Jelić na izvanrednom uspjehu!👏

Voditeljica natjecanja Snježana Mervcich prof.


[OPŠIRNIJE]Festival matematike u Puli
Gordana Frol / datum: 14. 5. 2018. 10:23

U ponedjeljak, 7. 5. 2018. učenici 3., 4., 5., i 6. razreda u pratnji učiteljice Sanje Anđelić, Miljenke Rumore i Snježane Mervcich sudjelovali su na Festivalu matematike u Puli. Ekipa u kojoj su bili učenici Jakov Rubinić, Nino Kurević, Petar Salaj i Miro Pilepić osvojila  je 8. mjesto u kategoriji PIKO, dok je grupa u kojoj su bili Korina Kalanj, Ira Pavić, Boris Botica i Jakov Drljača u kategoriji MIKRO osvojila 26. mjesto. Natjecale su se još dvije ekipe PIKO; Ana Starčević, Nika Baki, Sara Stehlik i Ian Bogdešić i ekipa MIKRO; Lara Grbac, Anamarija Jusup, Matej Unković i Renato Parać. Obje ekipe postigle su zapažen rezultat. 
Nakon završenog natjecanja razgledali su kulturno - povijesne  znamenitosti Pule.


[OPŠIRNIJE]
[OPŠIRNIJE]BORIS BOTICA MEĐU NAJBOLJIMA
Gordana Frol / datum: 9. 5. 2018. 19:30

U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka Matko Škalamera, primili su dobitnike Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih na temu "Katastrofa i snaga zaštite i spašavanja". 

Naš je BORIS BOTICA, 5.a, svojom toplom pričom o ostvarenju želje jednoga bolesnoga dječaka osvojio DRUGU NAGRADU! 😀

Gospodin Škalamera je nakon dodjele priznanja sve prisutne upoznao sa, kako je nazvao, "svojim kolegom", psom tragačem Tomasom, koji je izmamio osmijehe i osvojio simpatije svih te postao glavnom metom fotografa. Pogledajte fotogaleriju.

Čestitamo Borisu i nadamo se da će i dalje razvijati svoj literarni izraz. 👏👏

mentorica Ester Acinger


[OPŠIRNIJE]3. MEĐUNARODNI HAIKU SUSRETI VEŽICA ZA UČENIKE OŠ
Gordana Frol / datum: 9. 5. 2018. 10:03

U petak 4.5.2018. u OŠ Vežica u Rijeci održani su 3. Međunarodni haiku susreti Vežica. Na ovogodišnji natječaj prispjelo je 677 radova - 469 haiku pjesama i 208 ilustriranih radova, hajgi. Uz slobodnu, zadana tema ove je godine bio trešnjin cvijet, a svaki učenik mogao je poslati samo jedan rad u svakoj od kategorija.

Radovi su pristigli iz 40 hrvatskih osnovnih škola te Hrvatske dopunske nastave u Italiji - Trst i Molise, Vojvodine- Tavankut i Subotica te Njemačke - Hessen i Saarland, koji su s nama od prvih susreta, a ove godine pridružili su nam se i učenici iz BiH - Tomislavgrada i Ljubuškog. Posebno raduje što su se javili i učenici koji se školuju po primjerenom obliku školovanja u obje kategorije čiji su haikui/ hajge također nagrađeni/ pohvaljeni.

 Povjerenstvo: Vilma Knežević, haiku pjesnikinja, Verena Tibljaš, knjižničarka i Lea Perinić, kulturologinja napravilo je uži izbor, a glavni izbornik Robert Bebek, književnik i lektor, odlučio o nagrađenima u kategoriji haiku, a hajge je sudila Zvijezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Sve nagrađene i pohvaljene hajge izložene su i predstavljene na svečanoj dodjeli.

Susrete su, kao i svake godine, otovorili polaznici OŠ za klasični balet i suvremeni ples koja djeluje pri OŠ Vežica, a ravnateljica škole Violeta Nikolić čestitajući nagrađenim i pohvaljenima učenicima i mentorima istaknula kako je haiku “glazba duše…i može biti nadahnuće svakom čovjeku koji traga za prirodnijim načinom života…”

Raduje nas što doprinosimo širenju haiku pjesništva, što spajamo u haiku izričaju domovinsku i iseljenu Hrvtasku te potičemo učeničku kreativnost u najraširenijoj pjesničkoj formi u svijetu, naročito među najmlađima, što najbolje potvrđuju višestruko nagrađeni učenici u obje kategorije, a neki učenici, tj.škole i njihovi mentori iz godine u godinu potvrđuju svoju talentiranost, kako na ovim tako i na drugim haiku susretima, a ima onih što su se u ovom izričaju okušali prvi puta, k tomu uspješno. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

 Više u fotogaleriji!


[OPŠIRNIJE]Erasmus+ Young Entrepreneurs in Action
Loredana Zima Krnelić / datum: 31. 10. 2017. 14:33

Erasmus+ Young Entrepreneurs in Action je dvogodišnji KA219 međunarodni projekt financiran sredstvima Europske komisije sa ciljem razvoja suradnje i razmjene primjera dobre prakse, razvoja inovativnosti i kreativnosti u obrazovanju. Projektni ciljevi i zadaci: financijske pismenosti, poduzetničkih vještina, razvoj digitalnih kompetencija, interkulturalnosti i cjeloživotnog učenja učenika, učitelja, lokalne i međunarodne zajednice.

Nositelj projekta je I. osnovna škola Čakovec, a partneri u projektu su: Osnovna škola Vežica, Rijeka, Hrvatska; Agrupamento de Escolas de Vale de Ovil,  Baiao, Portugal; Istituto Comprensivo Carducci Paolillo, Cerignola, Italija; Akcansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokolu, Istanbul, Turska i Masarykova základní škola a mateřská škola Velká Bystřice, Velká Bystřice, Češka.

FACEBOOK 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju