preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vežica" Rijeka

Login
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

KORISNI LINKOVI

 

 

 

VIJESTI
Sveti Nikola
Bosiljka Jelača / datum: 13. 12. 2018. 09:50

Volonteri naše škole su odlučili iznenaditi svoje učitelje i stručno osoblje povodom blagdana Sv. Nikole, te su ih prigodno darivali čokoladicama i šibama koje su sami ukrasili. Na taj način su htjeli učiteljima prenijeti poruku da budu još malo bolji 😊 


[OPŠIRNIJE]Preventivna akcija Mir i dobro
Bosiljka Jelača / datum: 7. 12. 2018. 13:58

Poštovani roditelji i učenici,

Bliže se Božićni i Novogodišnji praznici. Kako bi ih proveli u miru ovim putem Vas želimo informirati o preventivnoj akciji Mir i dobro koja se provodi tijekom mjeseca prosinca. U letku možete pronaći sve potrebne informacije.

Zoran Mijanović, prof.

stručni suradnik pedagog u OŠ Vežica


[OPŠIRNIJE]Rezultati natjecanja - Dabar 2018.
Loredana Zima Krnelić / datum: 5. 12. 2018. 15:34

U našoj školi 14.11.2018 održano je online međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja pod nazivom Dabar 2018. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a. Natjecanje podržava Ministarstva znanosti i obrazovanja

Ovo Međunarodno natjecanje promiče informatiku i računalno razmišljanju u preko 50 zemalja u cijelom svijetu. Prema kategorijama od 1. do 8. razreda sudjelovalo je ukupno 22.887 učenika  iz 530 škola.

 

Učenici koji su ostvarili najveći broj bodova, a time i ušli u 10 % najboljih su:

Kategorija MegaDabar (7. razredi)

  1. Ira Pavić, 7.c ( 10.mjesto)
  2. Korina Kalanj, 7.c ( 10.mjesto)
  3. Lara Grbac, 7.c ( 10.mjesto)

Kategorija KiloDabar ( 5 i 6.razredi) 

  1. Jakov Rubinić, 5.b (10.mjesto)
  2. Jerko Jusup, 5.b (13.mjesto)
  3. Emma Gagić, 5.a  (13. mjesto)
  4. Boris Botica, 6.a (16.mjesto)
  5. Jakov Drljača, 6.a (16.mjesto)

yes  ČESTITAMO! yes

U prilogu je popis učenika koji su sudjelovali na natjecanju

Loredana Zima Krnelić, prof.


[OPŠIRNIJE]TREĆA NAGRADA NA ČAKAVSKON ZAJIKU
Bosiljka Jelača / datum: 3. 12. 2018. 15:41
I ova zbirka rezultat je natječaja koji se objavljuje već 24 godine u okviru manifestacije Proljeće u Ronjgima, koje traje već 40 godina pa je ove godine obilježeno i posebnom monografijom u čast četrdesetog rođendana gdje je uvršteno puno nagrađenih radova naših učenika tijekom svih prethodnih godina.
Među 336 odabranih radova našlo se pet uradaka naših učenica. To su:
 
KLARA MALAŠIĆ, TREĆA NAGRADA 👏👏
LEONARDA ZEC, 
AJLA SILAJDŽIJA,
PETRA DEKANIĆ, dva literarna rada od kojih je jedan bio u užem izboru za nagradu
 
Sve su učenice sa svojom mentoricom Ester Acinger pozvane na promociju zbirke u Dom kulture Hreljin gdje su bile dio programa i gdje su uživale u čakavskoj besedi u tekstu, glazbi i pokretu. Pogledajte fotogaleriju!

[OPŠIRNIJE]HAIKU SUSRET – U SPOMEN NA BORIVOJA, 2018.
Bosiljka Jelača / datum: 21. 11. 2018. 09:02

U nedjelju, 18.11.2018. naši su učenici sudjelovali na međunarodnom haiku susretu koji je posvećen riječkom haiku pjesniku Borivoju Bukvi.

Ana Cvek, Vannessa Alispahić, Melina Hajdarević, David Brnard, Toni Kraljić, Luka Ropuš i Goran Matijašić kazivali su svoje nagrađene haiku pjesme s nekoliko ovogodišnjih haiku natječaja u Hrvatskoj i Japanu te oduševili sve prisutne sudionike događaja.

Susret se održava već treću godinu u sklopu Dana prijatelja knjige u organizaciji riječkog književnog društva, a naši učenici, na poziv organizatora, sudjeluju svake godine. Okupljajući se na Trsatskoj gradini, prisjetili smo se i našeg prvog susreta s haiku pjesnikom Borivojem Bukvom 2015. kada smo sudjelovali na 15. haiku susretima riječkog haiku društva što je snimala japanaska televizija.

Mihovila Čeperić-Biljan


[OPŠIRNIJE]HAIKU SUSRET U NAŠOJ ŠKOLI MICHAEL DUDLEY, KANADSKI HAIKU PJESNIK I ROBERT BEBEK, HRVATSKI KNJIŽEVNIK I LEKTOR
Bosiljka Jelača / datum: 28. 10. 2018. 20:18

Michael Dudley, kojeg smo upoznali na ovogodišnjoj Bučijadi, bio je gost u našoj školi 26.10.2018. U jednosatnom druženju s učenicima, koji pišu uspješne haikue, predstavio je svoje četrdestogodišnje haiku stvaralaštvo. U razgovoru s učenicima govorio o dojmovima iz Rijeke i Hrvatske te se iskreno divio učeničkim haikuima, kao i hajgama, nagrađenim na različitim haiku natječajima u Hrvatskoj i Japanu te broju osvojenih nagrada. Vjerujemo da će u njegovoj bilježnici uz biljni svijet s Vežice biti i zapažanje s ovog susreta te ga potaknuti na niz novih haikua.
Robert Bebek, koji od početaka sudi naš vežički haiku natječaj, prvi puta je posjetio našu školu jer se nakon 14 g. rada u više europskih zemalja , kao lektor, vratio kući te uputio učenicima nekoliko korisnih savjeta o pisanju, ali i čitanju.
Cijeli susret bio je na engleskom jeziku pa valja pohvaliti i razinu engleskog jezika svih prisutnih učenika tako da prof. Robert Marušić, kao prevoditelj nije uopće trebao pomoći s učeničkim prijevodom.
Osim što su razgledali naš Japanski vrt, gosti su se po završetku susreta zadržali i u ugodnom razgovoru s ravnateljicom škole Violetom Nikolić.

Mihovila Čeperić-Biljan, prof.


[OPŠIRNIJE]NOVE HAIKU NAGRADE NAŠIH UČENIKA – BUČIJADA U IVANIĆ GRADU – 11 NAGRADA
Bosiljka Jelača / datum: 28. 10. 2018. 19:15

I ove godine bili smo uspješni u svim kategorijama na haiku natječaju za buču te
prisustvovali Bučijadi u Ivanić Gradu, 21.10.2018. u organizaciji Haiku udruge Tri rijeke I TZ Ivanić Grada.
Najuspješnija učenica na ovogodišnjem natječaju je naša ANA CVEK, 7. a s , čak, tri
nagrade.
1. NAGRADA ZA HAJGU,
2. NAGRADA U KATEGORIJI HAIKUA TE POHVALA U ISTOJ KATEGORIJI,
mentorica Mihovila Čeperić-Biljan.
3. NAGRADA U KATEGORIJI HAIKU - PAOLA ALISPAHIĆ, 8.r., mentorica Ester
Acinger.

POHVALE imaju i naši bivši osmaši STELLA ŠABANOVIĆ, PAOLA SALAJ I GORAN MIRIĆ, mentorica Mihovila Čeperić-Biljan.
Prošlogodišnji 4.a, mentorica Miljenka Rumora, bio je uspješan u obje kategorije:
2. NAGRADA U KATEGORIJI HAJGA – PETRA ČABRIJAN
3. NAGRADA KATEGORIJA HAIKU - MARA SMOJVER
POHVALA - MARINA MIHALJEVIĆ.

Sve radove možete vidjeti na https://tri-rijeke-haiku.hr/arhiva/category/post
Osim svečane dodjele nagrada, imali smo priliku družiti se s hrvatskim i svjetskim haiku pjesnicima – Michael Dudley održao je predavanje o haiku poeziji te prisustvovati promociji haiku časopisa Iris, u kojem su i haikui naših učenika te osvrt na naš vežički haiku natječaj kao i Antologije hrvatskog haiku pjesništva NEPOKOŠENO NEBO 2. U Antologiji je i esej o razvoju dječjeg haiku stvaralaštva u Hrvatskoj kojem su generacije vežičkih učenika od samih početka dali svoj doprinos predvođeni svojim mentoricama: Irenom Mičetić, sada u mirovini, Ester Acinger, Miljenkom Rumorom te Mihovilom Čeperić-Biljan.
Ponosni smo što je upravo vežički haiku natječaj potaknuo mnoge mentore i učenike za zapisivanje haikua pa je rezultat toga i ovogodišnja Bučijada s najviše nagrađenih učenika iz više riječkih škola!

ČESTITKE!

Više o svemu u fotogaleriji!

Mihovila Čeperić-Bilja


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz zavičajne povijesti Ča je ča
Bosiljka Jelača / datum: 22. 10. 2018. 13:46

U srijedu, 17. listopada u Opatiji se održalo  15.Županijsko natjecanje iz zavičajne povijesti Ča je ča. Ekipu naše škole pod nazivom Lungomare činili su učenici 7.b razreda Erik Černeka, Franko Grgurić, Nikola Peranić i Matko Zvonarić. Učenici su uspješno izvršili sve zadane zadatke na terenu i pokazali izvrsno znanje o kulturno-povijesnoj baštini Opatije. 

Čestitamo!

Mentorica Gordana Frol


[OPŠIRNIJE]NOVI HAIKU USPJESI NAŠIH UČENIKA - 6. MEĐUNARODNI HAIKU NATJEČAJ “TEČE, TEČE JEDAN KAMAČNIK”,PROTEKAO U ZNAKU HAIKUA OŠ VEŽICA - 10 NAGRADA
Bosiljka Jelača / datum: 19. 10. 2018. 14:27

Na subotnjoj promociji, 13.10. 2018. Zbornika Teče, teče jedan Kamačnik te dodjeli nagrada za haiku, zadane teme voda / aktivni odmor u Kamačniku ponovno su briljirali učenici naše škole, sadašnji i naši bivši osmaši. Na natječaju je sudjelovalo 28 škola te 197 učenika s 347 haikua.

1. nagrade, svaki u svojoj kategoriji osvojili su ANAMARIJA JUSUP, 7. c i DAVID BRNAD, 7.
a za haikue:
jesenja kišica/ par gumenih čizmica/ preskače nebo, A.J.
jeka slapova/ gojzerice preskaču/ jutarnje sunce, D.B.

3. nagrade: Ana Cvek, 7. a
Maja Stanić i Anja Švast, naše bivše osmašice

Pohvale: Ivan Pavlinović, Ana Mančić, Josipa Mihaljević, Mia Trošelj, Goran Mirić, naši bivši osmaši.

Svi poslani dječji radovi objavljeni su u Zborniku - Ester Acinger, mentorica, 6 haikua učenika lanjskog 7.a te, čak, 71 haiku prošlogodišnjih 6.a, c, 8.a, b, mentorice Mihovile Čeperić-Biljan.

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađenih učenika

Više o svemu u fotogaleriji!


[OPŠIRNIJE]DAN KRUHA U NAŠOJ ŠKOLI
Bosiljka Jelača / datum: 12. 10. 2018. 16:11

U petak 12.10.2018. obilježili smo na naš tradicionalni način Dana kruha. Krušne proizvode vrijednih ruku učenika, roditelja, baka i onih, koji su se rano ustali i pekli ne bi li proizvod bio topao, izložili smo ujutro u maloj dvorani. Tijekom drugog sata uz prigodni program učenika nižih razreda  i zajedničku molitvu blagoslovili smo kruh te ga poslije blagovali u svojim razredima.

                                                  Novinarska grupa

    


[OPŠIRNIJE]MEĐUNARODNI HAIKU USPJESI NAŠIH UČENIKA 15. SVJETSKI JAPANSKI HAIKU NATJEČAJ
Bosiljka Jelača / datum: 8. 10. 2018. 10:50

1.10.2018. prisustvovali smo svečanoj podjeli nagrada na 15. svjetskom dječjem haiku natječaju u organizaciji Japanskog veleposlanstva i Hrvatskog društva haiku pjesnika na kojem smo bili uspješni kao i prije dvije godine.

Na temu Živi svijet – nagrađene su hajge KORINE KALANJ I LUKE ŠKEVINA, 7. a, mentorica MIHOVILA ČEPERIĆ-BILJAN, a nagrade su im uručili gđa Akemi Hamazaki, JAL-ova dugogodišnja koordinatorica natječaja i JAL-ov predstavnik gospodin Junji Tanaka.  

Njihove, kao i ostale nagradne hajge iz Hrvatske možete pogledati na poveznici:

http://www.jal-foundation.or.jp/wch/15th/croatia.html

 

Svečanost je održana u HAZU koju su učenici imali priliku razgledati, a nakon dodjele održano je predavanje o haiku poeziji.

Jal Foundation već 15 godina organizira ovaj haiku natječaj za svu djecu svijeta,  a nagrađene nacionalne radove imaju priliku vidjeti i putnici koji koriste avionske letove glavnog pokrovitelja Jala. Tema za iduću godinu, 2018./2019. je sport.

Čestitamo!

Više o svemu u fotogaleriji!

Mihovila Čeperić-Biljan, prof.


[OPŠIRNIJE]1. NAGRADA ZA HAIKU U JAPANU
Bosiljka Jelača / datum: 26. 9. 2018. 10:18

Na 10. YAMADERA BASHO HAIKU CONTEST, JAPAN uspješno smo sudjelovali i ove godine u kategoriji za učenike osnovnih škola na engleskom jeziku. U užem izboru bilo je 7 haikua naših učenika, a haiku : March wind ožujski vjetar squeezes through the drywall provlači se suhozidom lizard’s head glava guštera 日本語訳 (Japanese translation): 春の風 かしら トカゲ 頭 を 覗かせる (万里小路譲 訳) našeg učenika TONIJA KRALJIĆA, 7. a osvojio je 1. nagradu

Čestitamo!

Cijeli Zbornik te haikue naših učenika pogledajte u opširnije, 

http://samidare.jp/basho/box/10th%20yamadera%20bash_%20memorial%20museum%20english%20haiku%20contest%20submissions%20collection%20pdf.pdf

Zahvaljujemo prof. Dolores Subotić i prof. Robertu Marušiću na engleskim prijevodima!

Mihovila Čeperić-Biljan, mentorica nagrađenih učenika


[OPŠIRNIJE]Prva nagrada PGŽ pripala PETRI DEKANIĆ
Bosiljka Jelača / datum: 20. 9. 2018. 10:02

Početak školske godine obilježavamo novim uspjehom naše učenice PETRE DEKANIĆ.

Na literarnom natječaju Odjeci (državna razina), njen rad Baš niš za reć odabran je kao najbolji među pristiglima iz Primorsko-goranske županije.

Petra i njena mentorica Ester Acinger pozvane su na svečanost dodjele nagrada i priznanja, koja se održala u petak, 14. rujna 2018., u 12 sati u Zagrebu, u Klubu književnika.

Na svečanosti, ljepotu svojih stihova Petra je prenijela svim sudionicima, a uredništvo naklade Ljevak  vrlo se poticajno i pohvalno izrazilo o njenom uratku. U tiskanom zborniku učeničkih radova uvršteno je, osim Petrinog rada, još radova učenika naše škole. Te radove napisale su: Meri Marković, Lara Radaković, Klara Bevandić i Viktorija Kavain (mentorica Ester Acinger) te Stella Šabanović s čak četiri uratka (mentorica Mihovila Čeperić-Biljan).

Nakon dodjele nagrada, za sve je sudionike organiziran domjenak, a nakon toga Petra je uživala u obilasku Zagreba u pratnji mentorice i svoga razrednika Vedrana Gergorića.

Djelić uspomene na taj dan može se pogledati u fotogaleriji.


[OPŠIRNIJE]Popis udžbenika za šk.god. 2018./2019.
Loredana Zima Krnelić / datum: 5. 7. 2018. 14:00

Poštovani roditelji,

popis udžbenika za šk.god. 2018./2019. vrijedi od prošle godine, a nalazi se u prilogu.

Napomena: Osim za obavezan predmet Informatika za 5. i 6. razred. (Opširnije)

Popis udžbenika

OŠ Vežica


[OPŠIRNIJE]
[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju